Stresul este o forma de ignoranta. In aceasta stare, avem impresia ca totul este o urgenta. Nimic nu este atat de important. – Natalie Goldberg
Stresul se manifesta atunci cand cineva trece printr-o stare de tensiune excesiva, emotionala sau mentala. Aceasta poate duce la epuizare – o dispozitie psihologica daunatoare ce distruge atat corpul cat si mentalul.
Nu este o exagerare atunci cand auziti ca stresul te poate ucide. Este un fapt, iar prezenta aproape universala a stresului in rutina zilnica nu ajuta in niciun fel sanatatea publica sau individuala. Luati aminte la urmatoarele date statistice:
-77% dintre persoane sunt afectate in mod regulat de simptome fizice asociate stresului.
-73% dintre persoane sunt afectate in mod regulat de simptome psihologice asociate stresului.
-33% dintre persoane simt ca „traiesc o viata extrem de stresanta.”
-48% dintre indivizi au raportat ca nu pot adormi noaptea datorita stresului.
-48% dintre persoane au spus ca stresul le influenteaza in mod negativ atat viata personala cat si cea profesionala.
Corpul uman este format din 78 de organe; toate acestea sunt impartite in 13 sisteme „majore” de organe, dintre care 5 sunt considerate vitale: creierul, inima, rinichii, ficatul si plamanii. De ce vorbim despre asta? Pentru ca stresul le poate afecta pe toate, in special pe cele vitale.
In cadrul acestui articol vom discuta despre impactul stresului asupra 8 sisteme majore de organe. Totodata, va vom oferi si cateva metode eficiente de a va de-stresa corpul si mintea (inclusiv organele)!
Ce se intampla cu corpul atunci cand este suprasolicitat
1. Sistemul cardiovascular
Sistemul cardiovascular este alcatuit din inima si vasele de sange, fiind o tinta extrem de sensibila la efectele potential letale ale unui nivel ridicat de stres cronic. Bolile cardiovasculare reprezinta cauza pentru aproximativ 610 000 de decese/an in Statele Unite – sau 1 din 4 decese.
Conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), acestea reprezinta cauza principala de deces, atat in randul barbatilor cat si al femeilor.
Din ce in ce mai multe cercetari continua sa asocieze bolile cardiovasculare cu stresul. Prezenta acestuia, in special daca se afla in combinatie cu alte tabieturi riscante (ex. fumatul, abuzul de alcool), se presupune ca poate mari drastic riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.
2. Sistemul nervos
Creierul si coloana vertebrala sunt centrul de control al sistemului nervos. Sistemul nervos vegetativ (ANS) „joaca un rol principal in ceea ce priveste raspunsul corpului la stres”; acesta este impartit in sistemul nervos simpatic (SNS) si sistemul nervos parasimpatic (PNS).
Stresul incepe, dispare si se manifesta in interiorul creierului. Acesta declanseaza raspunsul de lupta sau fuga si emana hormonii de stres ce se imprastie prin corp, facand „inima sa bata mai repede, respiratia sa se intensifice si vasele de sange din brate sa se dilate,” pe langa multe alte efecte secundare.
…
Citeste continuarea articolului aici: Efectele stresului asupra corpului