Se pare ca din ce in ce mai multa lume este afectata de depresie. De fapt, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), se estimeaza ca aproximat 350 milioane de persoane de varste diferite sufera de aceasta tulburare mentala epuizanta.

Depresia poate schimba creierul, alterand conexiunile neuronale si sinapsele, micsorand hipocampul, o zona din creier ce regleaza starile emotionale si memoria. Din punct de vedere mental, va puteti simti debusolati si extenuati deoarece creierul trebuie sa trudeasca pentru a procesa informatia si sentimentele.

Daca nu va simtiti bine mental, efectele pot influenta fiecare aspect al vietii voastre.

Depresia va poate deconecta de lumea inconjuratoare, sa va faca sa simtiti ca si cum nimic nu s-ar mai putea schimba, paralizati de gandurile proprii. Pentru a contracara toate aceste sentimente, din pacate, multe persoane apeleaza la medicamente ca solutie pe termen scurt; dar inca nu cunoastem efectele pe termen lung al acestor medicamente puternice.

In loc sa ne tratam singuri, putem apela la unele remedii naturale, care de multe ori, functioneaza mai bine decat medicamentele.

Astazi vom evalua modul exact in care depresia afecteaza creierul si cai pentru a compensa in mod natural daunele create. Este nevoie de multa putere de sine si determinare, dar va PUTETI lua viata inapoi, urmand cateva schimbari simple pentru stilul de viata si perceptie.

Modul in care depresia afecteaza creierul (si solutii pentru a contracara efectele)

Un studiu revolutionar, ce a implicat o echipa internationala de cercetatori, a descoperit ca persoanele afectate de depresie au hipocampul micsorat.

Acestia au folosit datele colectate de la imaginile magnetice de rezonanta (MRI) aplicate unui numar de 8 930 de persoane din toata lumea, dintre care 1 728 sufereau de depresie severa. Restul de 7 199 de persoane nu sufereau de aceasta boala.

Au descoperit ca 65% dintre pacientii depresivi aveau hipocampul micsorat; in schimb, cei care se aflau la primele semne de depresie nu prezentau aceasta particularitate. Descoperirile sugereaza faptul ca episoadele recurente de depresie pot cauza reducerea dimensiunii hipocampului.

Si studiile precedente au descoperit caracteristici similare; dar, acest studiu a cautat sa afle daca reducerea hipocampului poate cauza depresia sau vice versa. Au gasit raspunsul: prima oara vine depresia, apoi leziunile creierului.

Conform co-autorului, Profesor Ian Hickie:
„Cu cat mai multe episoade de depresie respectiva persoana avea, cu atat era mai accentuata micsorarea hipocampului. Asa ca, depresia recurenta sau persistenta dauneaza hipocampului proportional cu perioada in care nu aplicati vreun tratament.

Astfel, ne putem intreba care apare prima: hipocampul micsorat sau depresia? Leziunile creierului apar datorita unei boli recurente…

Alte studii au aratat si posibilitatea de reversibilitate, iar hipocampul este una dintre zonele unice din creier care genereaza rapid noi conexiuni celulare; ce se pierde in acest caz sunt conexiunile dintre celule, nu celulele in sine.

Tratarea eficienta a depresiei nu implica exclusiv medicamente. Daca nu sunteti angajati, spre exemplu, si stati intr-o camera facand nimic, hipocampul se va micsora. Asa ca interventiile sociale sunt foarte importante iar tratamentele precum uleiul de peste sunt considerate ca fiind neuroprotectore foarte bune.”

In ceea ce priveste micsorarea hipocampului, am dori sa mentionam si alte cercetari revolutionare, efectuate de catre oamenii de stiinta de la HeartMath, o organizatie ce studiaza conexiunile dintre inima si creier. Sentimentele noastre se codeaza in campul electromagnetic al inimii, aceasta trimitand semnale catre creier pentru a-i spune cum sa reactioneze.

Prin urmare, cercetatorii au descoperit ca atunci cand sunteti coplesiti de emotii negative, in creier se creeaza haos.

Acum ca stiti ca sentimentele voastre joaca un rol important in privinta reactiilor creierului la stimulenti, ne-am gandit ca ar fi potrivit sa expunem o alta conceptie gresita despre depresie.

Citeste continuarea articolului aici: Efectele depresiei asupra creierului (si solutii pentru a le compensa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *