Entuziasmul in legatura cu vitaminele, nutritia si metabolismul a penetrat mediul inconjurator – Paul D. Boyer
Majoritatea dintre noi nu impartasesc acelasi entuziasm exuberant in legatura cu sanatatea si metabolismul, precum Domnul Boyer. Sau poate ca da! Indiferent, ambele sunt esentiale pentru o viata mai sanatoasa si mai fericita.
Conform WebMD, metabolismul este „procesul prin care corpul transforma ceea ce mancati si beti in energie.” In momentul in care consumati mancare sau o bautura, procesul metabolic combina caloriile din alimente cu oxigenul, iar produsul se manifesta prin energie gata de transmis catre celulele din corp.
Rata bazala de metabolizare – sau numarul de calorii necesare pentru sustinerea functiilor energetice – justifica aproximativ 70% din toate caloriile pe care le consumam in fiecare zi. 70 la suta! Prin urmare, este important sa ne asiguram ca metabolismul functioneaza corespunzator.
Vom vedea ca nutritia si metabolismul sunt conectate intrinsec; de multe ori, se alimenteaza una pe cealalta si joaca roluri importante in vederea sustinerii sanatatii generale. Astazi, vom discuta mai in detaliu despre metabolism. Mai exact, lucrurile pe care le putem face pentru a-l transforma intr-o masinarie de ars calorii.
Haideti sa incepem!
Iata cele 7 metode prin care sa va puneti metabolismul la treaba
1. Dormiti mai mult
Durata si calitatea somnului au un efect enorm asupra metabolismului. Persoanele care aleg sa nu doarma isi altereaza fara sa stie echilibrul hormonilor pentru apetit/foame, marind sansele de exagerare ori de consum a mancarurilor nesanatoase.
Intr-un studiu efectuat de catre Universitatea Stanford si Universitatea din Wisconsin, adultii care dormeau pentru 5 ore sau mai putin in fiecare seara prezentau cantitati mai mari de grelina – un hormon care stimuleaza senzatia de foame. In plus, indivizii au aratat si un nivel mai scazut al hormonului de suprimare al apetitului, leptina.
Specialistii care studiaza modelele de dormit recomanda adultilor sa doarma pentru cel putin 7 – 8 ore in fiecare noapte. Persoanele mai tinere (ex. adultii tineri, adolescentii, copii de varsta primara, prescolarii, copii care abia incep sa umble si nou nascutii) au nevoie de 8 – 17 ore de domn in fiecare seara, conform Fundatiei Nationale de Cercetare a Somnului.
2. Miscati-va
Activitatea fizica joaca un rol direct in eficientizarea functiilor metabolice. Tinand minte acest aspect, ar trebui sa prioritizati zilnic exercitiile fizice.
…
Citeste continuarea articolului aici: 7 metode de a va pune metabolismul la treaba