„Nu crede tot ceea ce auzi – chiar si daca e in mintea ta.” – Dr. Daniel Amen
Majoritatea persoanelor care trebuie sa faca fata anxietatii si depresiei sunt incapabile sa ofere un motiv exact pentru starea lor.
Ne punand la socoteala experientele traumatizante (razboi, moartea unei persoane iubite) ale unor indivizi, intelegerea cauzalitatii exacte pentru anxietate si depresiei este, de multe ori, foarte dificila.
In majoritatea cazurilor, depresia si anxietatea nu prezinta nici un fel de motiv.
Specialistii medicali spun ca depresia si anxietatea apar in urma unei „combinatii” de factori: genetica, experiente din trecut, circumstante actuale, etc.
Intelegerea motivului pentru care o persoana sufera de depresie si anxietate in stare cronica nu reprezinta cel mai important aspect. Este important ca persoanele suferinde de aceste tulburari sa inteleaga ca nu este vina lor.
Depresia si anxietatea reprezinta boli mentale; si precum bolilor fizice, pot afecta pe oricine. Cu toate acestea, anumite experiente si optiuni in ceea ce priveste stilului de viata pot contribui – sau cauza in mod direct – depresia si anxietatea.
Starea acestora poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de lunga durata); depinde numai de „combinatia” de care am discutat mai devreme; avand in vedere ca aceasta poate fi unul dintre motive, putem contracara unele dintre lucrurile care instiga astfel de boli.
Iata 7 cauze comune pentru depresie si anxietate, cauze ce tin de stilul de viata
1. Abuzul de substante
Oamenii consuma substante precum droguri recreationale sau alcool din mai multe motive. Abuzul acestora poate fi un obicei castigat oricand in timp, inclusiv copilarie sau anii de adolescenta.
Drogurile si alcoolul „refac” neurochimia creierului, perturband comunicatia normala intre neurotransmitatori. Acestia reprezinta „elementele chimice de comunicare” ale corpului si ale creierului, controland fiecare experienta fizica si psihologica.
Persoanele predispuse la aparitia depresiei si anxietatii si care consuma droguri sunt susceptibile la dezvoltarea unor boli mentale.
2. Munca in exces
Daca devenim mult prea obositi in urma unei cantitati mari de munca, aparitia unor forme reactii de stres in corp este mult mai probabila. Majoritatea persoanelor din ziua de azi recunosc ca sunt afectate, cel putin moderat, de stresul de la munca.
Atunci cand creierul este expus la stresul cronic, echilibrul chimic delicat este distrus. Din nou, persoanele predispuse la dezvoltarea anxietatii si depresiei, din oricare motiv – si sunt expuse la stres de lunga durata – sunt susceptibile la dezvoltarea anxietatii si depresiei.
3. Necazurile si traumele
Un subiect destul de popular la stiri este viteza de raspandire a Sindromului de Stres Post-traumatic la personalul militar. A fi martor sau victima violentelor de orice fel poate cauza o reactie biologica ce duce la dezvoltarea anxietatii sau depresiei.
Sentimentele de durere in urma pierderii unei persoane iubite sau a unui prieten, desi foarte greu de trecut peste, pot servi ca un bun tamaduitor. Cu toate acestea, jelirea indelungata, in cazul celor predispusi, poate duce la probleme mentale.
4. Probleme de sanatate
…
Citeste continuarea articolului aici: 7 cauze comune pentru anxietate si depresie