
Ce face ca o opera de arta precum o pictura sau un fragment muzical sa ne provoace admiratia si mirarea? Este emotia de a-ti fi aratat ceva nou, ceva diferit, ceva pe care artistul l-a observat si noi nu?
Asa cum spunea Pablo Picasso:
„Altii au vazut si au intrebat de ce. Eu am vazut ce ar putea fi si am intrebat de ce nu.”
Ideea ca unele persoane vad mai multe posibilitati decat altele este proportionala cu conceptul de creativitate.
De multe ori, psihologii masoara creativitatea folosindu-se de sarcini divergente de gandire. Acestea necesita sa generati cat mai multe folosinte posibile pentru obiecte obisnuite, precum o caramida.
Oamenii care pot vedea numeroase si diverse utilitati la o caramida (sa spunem, un cosciug pentru o inmormantare a unei papusi Barbie) sunt considerati mai creativi decat cei care nu se pot gandi decat la cateva folosinte uzuale (sa spunem, pentru a construi un zid).
Aspectul personalitatii ce se pare ca induce creativitatea se numeste deschidere catre experiente sau deschidere. Dintre principalele 5 trasaturi importante de personalitate, deschiderea este cea care prezice cel mai bine performantele in ceea ce priveste sarcinile divergente de gandire.
Deschiderea poate prezice indeplinirile creative din lumea reala dar si implicatia in preocuparile creative de zi cu zi.
Precum explicau Scott Barry Kaufman si Carolyn Gregoire in cartea lor, Wired to create, creativitatea persoanelor deschise apare in urma unei „determinari de explorare cognitiva a lumii interioare si exterioare umane”.
Aceasta curiozitate de a examina lucrurile din toate unghurile poate conduce unele persoane la un grad inalt de deschidere pentru a vedea mai multe decat un om normal sau asa cum spunea o echipa de cercetatori, sa descopere „posibilitati complexe ce dormitau in asa numitele medii familiare„.
Viziunea creativa
In cadrul cercetarilor noastre, publicate in Jurnalul de Cercetare a Personalitatii, am descoperit ca persoanele deschise nu doar adauga o perspectiva diferita lucrurilor, ci vad cu adevarat lumea prin alti ochi fata de un individ normal.
Am dorit sa testam daca aceasta deschidere este conectata de fenomenul perceptiei vizuale numita rivalitate binoculara. Acest fenomen apare atunci cand doua imagini diferite sunt prezentate fiecarui ochi simultan, precum un bandaj rosu la ochiul drept si un bandaj verde la cel stang.
Pentru observator, imaginile par sa se schimbe intermitent de la una la cealalta. La un moment dat, numai bandajul verde este perceput iar in momentul urmator, numai stimulul bandajului rosu apare sa il rivalizeze pe celalalt.
Interesant este faptul ca participantii la studiul de rivalitate binoculara puteau observa uneori o combinatie contopita sau amestecata a celor doua imagini prezentate. Aceste momente de supresie a rivalitatii, atunci cand ambele imagini erau accesibile in mod constient si simultan, deveneau o solutie creativa la problema prezentata de catre stimulii incompatibili.
…
Citeste continuarea articolului aici: Oamenii cu personalitati creative vad lumea diferit