Hormonul stresului, cortizonul, este inamicul public numarul unu al sanatatii globale. Oamenii de stiinta stiu de multi ani ca nivelul elevat de cortizon: interfereaza cu procesul de invatare si cu memoria, scade functiile sistemului imunitar si densitatea osoasa, grabeste ingrasarea, mareste tensiunea arteriala, colesterolul, riscul bolilor cardiace…

Si lista poate continua.

Corpurile noastre produc cortizon atunci cand sunt stresate – un produs secundar al programarii innascute, evolutionare create pentru initierea actiunii si pentru indepartarea pericolului. Cortizonul, pe langa epinefrina, este un important hormon de stres, care serveste pentru o multime de functii.

De fapt, cortizonul ne ajuta sa ne mentinem in viata prin pastrarea homeostazei (echilibrului) corpului. Ajuta la reglarea nivelului de tensiune arteriala, a activitatii metabolice, functiilor inimii, functiilor circulatorii si a activitatii sistemului nervos central.

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de stres pot cauza productia excesiva in corp a acestui hormon. In acest caz, corpul este predispus la diferite efecte secundare nedorite, inclusiv: presiune arteriala marita, luarea in greutate, colesterol marit, boli cardiace, anxietate si depresie, avarierea sistemului imunitar si probleme cognitive, adica dificultati de invatare si memorie defectuoasa.

Acestea fiind spuse, este important sa va mentineti nivelul de cortizon in parametrii stabili.

Iata 7 metode prin care puteti reduce nivelul de cortizon din corp:

1. Faceti exercitii fizice
Este ceva la care activitatea fizica nu poate ajuta? Pe bune…se pare ca in fiecare zi apare un nou studiu, care sa faca legatura dintre exercitiile fizice si beneficii generale pentru sanatate. In orice caz, indeplinirea activitatilor fizice va poate ajuta sa va reduceti nivelul de cortizon prin emanarea stresului acumulat sau a altor emotii neproductive.

O teorie spune ca teama mareste nivelul de cortizon si prin exercitii, ne putem construi o forta, o rezistenta si o incredere in sine…contracarand in mod eficient potentialele temeri si reducand nivelul de cortizon. Pe langa aceste teorii, exercitiile de orice fel sunt o metoda minunata de a va reduce respectivele niveluri de hormoni.

2. Practicati constientizarea de sine si meditatia
Orice fel de meditatie sau practica de constientizare de sine poate sa scada nivelul de cortizon. Chiar si cateva respiratii adanci in mijlocul unei zile haotice va pot atenua anxietatea si stresul care, in schimb, reduce nivelul hormonilor de stres.

Citeste continuarea articolului aici: 7 metode prin care va puteti reduce nivelul de cortizon din corp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *