Ca si mancarurile, vinul are un caracter dinamic – inglobeaza o serie de ingrediente si arome care interactioneaza pentru a da un gust delicios alimentelor cu care este asociat.

Cand vinul si mancarea se combina, dinamica fiecaruia se schimba. Rezultatul este ceva complet nou, succesul sau esecul acestuia depinzand de inspiratia noastra in a asocia cu inteligenta aceste doua surse de placere.

La nivel senzorial, atunci cand vinul si mancarea se amesteca, unul din urmatoarele procese are loc:

  • Mancarea accentueaza o caracteristica a vinului. De exemplu, daca mancati nuci, care sunt astringente si apoi gustati un vin cu aceeasi caracteristica (de exemplu Bordeaux), acesta din urma are un gust foarte sec si astringent, multi oameni considerandu-l imposibil de baut.
  • Mancarea poate diminua o caracteristica a vinului. Proteinele diminueaza senzatia de astringent. De exemplu, un vin sec, foarte astringent, care in mod normal nu este apreciat individual, devine foarte apetisant atunci cand insoteste o friptura rosie, in sange.
  • Intensitatea aromei alimentelor poate diminua aroma vinului (sau vice versa).
  • Vinul poate induce o noua savoare mancarii. De exemplu, un vin rosu imbogatit cu fructe de padure poate transfera aceste arome mancarii pe care o acompaniaza.
  • Combinatia dintre vin si mancare poate cauza aparitia unui gust care nu apartine nici vinului, nici mancarii. De exemplu, carnea alba (de pasare) combinata cu Bordeaux rosu creeaza senzatia de gust metalic.
  • Citeste continuarea articolului aici: Invata sa alegi vinul potrivit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *